BEHANDELINGEN

Pijn werkt altijd als een beschermingsmechanisme, maar bij aanhoudende pijn werkt het ‘overbeschermend’. Allereerst is het belangrijk om dit mechanisme te snappen. Uit onderzoek is gebleken dat enkel het snappen van de werking je pijn al een positieve bijdrage kan leveren aan de pijnbeleving. We gaan hier intensief mee aan de slag, maar wel afgestemd op je persoonlijke situatie.

Een belangrijk onderdeel is een uitgebreid intakegesprek waarin stilgestaan wordt bij de klachten en mogelijk eerdere andere klachten. Daarna gaan we kijken of we in kaart kunnen brengen wat er speelde en wat de pijn bij jou triggert. Wanneer slaat bij jou het mechanisme op hol en waarom? Deze zoektocht is intensief en gaan we samen maken. We hanteren daarvoor een model waarmee we inzicht krijgen welke factoren bij jou van invloed zijn.

Een centraal zenuwstelsel werkt op patronen waarbij verwachtingen, cognities, gedachtes, overtuigingen, (onderdrukte) emoties, mate van aandacht, een belangrijke rol bij spelen. Al deze zaken spelen (naast wat er gebeurt op lichamelijk gebied) mee in een uiteindelijke (pijn)ervaring. De uitdaging is om op zoek te gaan naar welke factoren bij jou van belang zijn om aan te pakken. Welke factoren zijn veranderbaar en kunnen leiden tot een andere pijnbeleving? We beginnen altijd om eerst het patroon te herkennen. Als je zelf het patroon ziet is het gemakkelijker om te kijken wat er veranderbaar is.

De duur van een traject varieert per persoon en hangt af van de zaken die er spelen. Ik werk altijd in blokken van drie sessies. Na ieder blok bepalen we samen of we doorgaan. Soms adviseer ik om specifiekere hulp in te schakelen. Met het gros van de mensen werk ik drie tot vier blokken. Denk je dat dit traject iets voor jou kan betekenen, neem dan contact op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

Mensen die een revalidatietraject gevolgd hebben, hebben bovenstaande weg al bewandeld en kunnen beginnen met een verkort programma dat verdergaat waar de revalidatie gestopt is. Klik hier voor meer info over dit nazorgtraject.