Neem de regie en krijg grip op je pijn!

In 2022 is mijn boek Verklein je pijn uitgekomen. Dit boek heb ik geschreven in samenwerking met het revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee en stond tot ieders verbazing binnen twee weken in de Nederlandse bestsellerslijst. Het wordt vaak  aangeraden wordt door artsen, behandelaars en therapeuten aan mensen met aanhoudende pijnklachten. Er is inmiddels ook een luisterversie op Storytel.

Chronische pijn maakt machteloos en werkt ontwrichtend. Het is in veel gevallen moeilijk te beoordelen wat de oorzaak en wat het gevolg is van die aanhoudende pijn. Ondertussen neemt het een steeds grotere plek in je leven in. Ben je klaar met pijn en wil je onderzoeken wat je er zelf aan kan doen. Lees of beluister dan Verklein je pijn.


“Verklein je pijn van grote toegevoegde waarde voor mensen met pijn.”

Prof. dr. Erik J.A. Scherder, Klinische Neuropsychologie, Vrije Universiteit Amsterdam

 

“Wat ik opvallend vond om te lezen is dat je eigenlijk door hersengymnastiek tot een oplossing kan komen.”

Humberto Tan op NPO Radio 1 in uitzending ‘Humberto’


Chronische pijn maakt machteloos en werkt ontwrichtend. Het is in veel gevallen moeilijk te beoordelen wat de oorzaak en wat het gevolg is van die aanhoudende pijn. Ondertussen neemt het een steeds grotere plek in je leven in. Ben je klaar met pijn en wil je onderzoeken wat je er zelf aan kan doen. Lees dan Verklein je pijn. In Verklein je pijn staan ervaringsverhalen van 50 patiënten, die aan de slag gingen met de laatste inzichten die er zijn over chronische pijn. Verhalen uit de praktijk worden gecombineerd met hoe je het zelf aan kan pakken.

 

Over het boek

In Verklein je pijn leer je dat bij pijn die langer dan een half jaar aanhoudt het er vaak niet meer om gaat welk letsel je hebt en wát je mankeert, maar hoe je de door pijn ontstane overgevoeligheid van je zenuwstelsel kunt stoppen. Je leert het mechanisme achter aanhoudende pijn te doorgronden.

Wanneer je inzicht hebt in de factoren die ervoor zorgen dat je pijn niet overgaat, en je hersenen die factoren niet langer als bedreigend ervaren, zullen je overgevoelig geworden beschermmechanismen ophouden je te waarschuwen. Hierdoor kun je effectieve stappen in pijnvermindering zetten en opnieuw de regie over je leven nemen.

Naast de theorie staan er opdrachten en ervaringsverhalen van 50 patiënten in die aan de slag gingen met de laatste inzichten die er zijn over aanhoudende pijn. Verhalen uit de praktijk worden gecombineerd met hoe je het zelf aan kan pakken.

Er is veel onderzoek gedaan naar wat er onder een pijnklacht schuilgaat. Er gebeurt bij aanhoudende pijn namelijk iets bijzonders in je hersenen: als pijn niet stopt dan past je centraal zenuwstelsel zich aan en wordt gevoeliger voor prikkels. Als de pijn maar lang genoeg duurt dan kan je zenuwstelsel zelfs zo overgevoelig worden dat de klachten niet meer horen bij wat er eigenlijk speelt.

Over de schrijver

Pijncoach Haarlem - Hulp bij Chronische Pijnklachten
Eugenie de Ruiter

Pijncoach Eugenie de Ruiter (1968) werkte als productmanager totdat langdurige pijnen na een ongeval haar leven ondraaglijk maakten. Wanneer ze na vijftien jaar pijn leert dat pijnklachten niet met het oorspronkelijke letsel te maken hebben, verminderen in een paar maanden haar klachten drastisch.