Neem de regie en krijg grip op je pijn!

In 2022 is mijn boek Verklein je pijn uitgekomen. Dit boek heb ik geschreven in samenwerking met het revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee en stond tot ieders verbazing binnen twee weken in de Nederlandse bestsellerslijst. Het wordt vaak  aangeraden wordt door artsen, behandelaars en therapeuten aan mensen met aanhoudende pijnklachten. Er komt op korte termijn ook een luisterversie op Storytel.

Chronische pijn maakt machteloos en werkt ontwrichtend. Het is in veel gevallen moeilijk te beoordelen wat de oorzaak en wat het gevolg is van die aanhoudende pijn. Ondertussen neemt het een steeds grotere plek in je leven in. Ben je klaar met pijn en wil je onderzoeken wat je er zelf aan kan doen. Lees of beluister dan Verklein je pijn.


“Verklein je pijn van grote toegevoegde waarde voor mensen met pijn.”

Prof. dr. Erik J.A. Scherder, Klinische Neuropsychologie, Vrije Universiteit Amsterdam

 

“Wat ik opvallend vond om te lezen is dat je eigenlijk door hersengymnastiek tot een oplossing kan komen.”

Humberto Tan op NPO Radio 1 in uitzending ‘Humberto’


Chronische pijn maakt machteloos en werkt ontwrichtend. Het is in veel gevallen moeilijk te beoordelen wat de oorzaak en wat het gevolg is van die aanhoudende pijn. Ondertussen neemt het een steeds grotere plek in je leven in. Ben je klaar met pijn en wil je onderzoeken wat je er zelf aan kan doen. Lees dan Verklein je pijn. In Verklein je pijn staan ervaringsverhalen van 50 patiënten, die aan de slag gingen met de laatste inzichten die er zijn over chronische pijn. Verhalen uit de praktijk worden gecombineerd met hoe je het zelf aan kan pakken.

 

Over het boek

In Verklein je pijn leer je dat bij pijn die langer dan een half jaar aanhoudt het er vaak niet meer om gaat welk letsel je hebt en wát je mankeert, maar hoe je de door pijn ontstane overgevoeligheid van je zenuwstelsel kunt stoppen. Je leert het mechanisme achter aanhoudende pijn te doorgronden.

Wanneer je inzicht hebt in de factoren die ervoor zorgen dat je pijn niet overgaat, en je hersenen die factoren niet langer als bedreigend ervaren, zullen je overgevoelig geworden beschermmechanismen ophouden je te waarschuwen. Hierdoor kun je effectieve stappen in pijnvermindering zetten en opnieuw de regie over je leven nemen.

Naast de theorie staan er opdrachten en ervaringsverhalen van 50 patiënten in die aan de slag gingen met de laatste inzichten die er zijn over aanhoudende pijn. Verhalen uit de praktijk worden gecombineerd met hoe je het zelf aan kan pakken.

Er is veel onderzoek gedaan naar wat er onder een pijnklacht schuilgaat. Er gebeurt bij aanhoudende pijn namelijk iets bijzonders in je hersenen: als pijn niet stopt dan past je centraal zenuwstelsel zich aan en wordt gevoeliger voor prikkels. Als de pijn maar lang genoeg duurt dan kan je zenuwstelsel zelfs zo overgevoelig worden dat de klachten niet meer horen bij wat er eigenlijk speelt.

 

Over de schrijver

Pijncoach Haarlem - Hulp bij Chronische Pijnklachten
Eugenie de Ruiter

Pijncoach Eugenie de Ruiter (1968) werkte als productmanager totdat langdurige pijnen na een ongeval haar leven ondraaglijk maakten. Wanneer ze na vijftien jaar pijn leert dat pijnklachten niet met het oorspronkelijke letsel te maken hebben, verminderen in een paar maanden haar klachten drastisch.

 

Reviews behandelaars

Beste mevrouw de Ruiter,
Wat een mooi boek is het geworden! En van grote klinische waarde voor een ieder met chronische pijn of werken met patiënten met chronische pijn. …het ziet er zeer gedegen uit. Met mooie casuïstiek, in zo’n eenvoudig mogelijk en heldere taal.
Heel knap! Veel succes met uw belangrijke boek!
Prof. dr. Erik J.A. Scherder, Klinische Neuropsychologie, Vrije Universiteit Amsterdam

Een goed geschreven boek met voor mij heel overzichtelijk gemaakt wat ik her en der al gelezen had maar ook nieuwe informatie. En voor de patiënt duidelijke informatie in Jip en Janneke taal. Echt heel bruikbaar in de praktijk. Complimenten 👍👍👍
Jenneke Tullemans – praktijkhouder Fysiotherapie Tullemans

Absolute aanrader voor neurologen, fysiotherapeuten, manueel therapeuten, cesartherapeuten, huisartsen et cetera. Voor iedereen die beroepsmatig met (chronisch) pijnpatienten heeft te maken. Dan kunnen ze dit boek ook aanbevelen aan hun patiënten.
Recensie via bol

Het boek staat vol met nuttige informatie over de werking van pijn. Ook zijn er een aantal praktische aanbevelingen in opgenomen. Gefeliciteerd met je waardevolle boek Eugenie de Ruiter. Zo mooi dat er steeds meer aandacht komt voor een bredere kijk op ‘onbegrepen’ klachten, waardoor die klachten wel te begrijpen zijn en er, zoals jij met de ervaringsverhalen in je boek laat zien, ook daadwerkelijk iets kan veranderen.
Anne-Marije van Riet – coach

Goed boek voor onze cliënten met SOLK, het ligt inmiddels in de wachtruimte van MBB
Zwolle!
Jeanette Bensink – manager MBB Change

Wat een mooi boek! Het is mooi compleet, het is overzichtelijk vorm gegeven. De ervaringen en interviews met patiënten geven echt meerwaarde denk ik voor mensen met aanhoudende pijnklachten. Zeker om te lezen dat ze niet de enige zijn, en ook niet de enige die in eerste instantie met veel weerstand reageert op het idee. Voor mezelf was er qua kennis niet iets nieuws. Maar de structuur is voor mij als behandelaar wel mooi. Er is al zoveel kennis, maar ook zoveel wat we nog niet weten, dat ik soms het idee heb te “verdwalen” in hoe ik het de patiënt die voor me zit aan te bieden. Je boek geeft daarin wat meer houvast. Ik ga het zeker aan mijn patiënten aanraden. En er dan naast het oefenen samen doorheen werken. Dank voor je inspiratie!
Mariska Mooren – Voorzitter / manager Rug-netwerk – Oefentherapeut Mensendieck

Ja, het brein en het ‘terugtrainen’ van de reacties ervan op pijn is een gedisciplineerd, maar effectief proces. Fijn dat je jouw ervaring met het verkleinen van pijn verspreidt onder mensen die worstelen met pijn!
Carina de Wilde – coach

Ik ben zo positief geïnspireerd door dit boek. Inmiddels 3 boeken besteld om uit te delen aan mijn collega fysiotherapeuten en als demo boek voor de patiënten in de praktijk. Na het lezen van het boek heb je als therapeut de perfecte vertaalslag in handen om je patiënten verder op weg te helpen. Met praktische opdrachten en
inzichtelijke verhalen kan je mensen met langdurige pijn weer een stapje verder helpen.
Tessa van Ommen – fysiotherapeut

Het is een mooi en vooral praktisch boek geworden. Precies wat we nodig hebben met toegenomen wetenschappelijke kennis!
Ronald Luijckx – fysiotherapeut

Ik heb reeds 3 boeken van Verklein je pijn in ons gezondheidscentrum en diverse cliënten hebben zeer positief gereageerd!!
Fysiotherapeut Hilversum

Gefeliciteerd met je waardevolle boek Eugenie de Ruiter. Zo mooi dat er steeds meer aandacht komt voor een bredere kijk op ‘onbegrepen’ klachten, waardoor die klachten wel te begrijpen zijn en er, zoals jij met de ervaringsverhalen in je boek laat zien, ook daadwerkelijk iets kan veranderen.
Coach regio Utrecht

Mooi om mee te geven aan cliënten om nog extra bezig te zijn met de informatie over pijn.
Ergotherapeut Noord Holland

Met veel plezier ben ik je boek ‘Verklein je pijn’ aan het lezen. Of sterker gezegd: ik smul ervan! Alle ooit geleerde flodders rond pijn en stress kan ik nu plaatsen en ook gebruiken voor mijn werk als orthopedagoog in het ziekenhuis (afdeling medische psychologie).
Hartelijke groet,
Petra van Nederpelt – orthopedagoog

Via een webinar de aanbeveling gekregen om het boek “Verklein je Pijn” te lezen. En dat was een eye opener en in no-time uitgelezen. Ik beveel je boek graag aan bij mijn klanten en ben zelf veel attenter geworden, op wat is er precies aan de hand en waar komt de pijn vandaan.
Martin Lenting – Sportmasseur

 

Reviews patiënten

Al jarenlang heb ik rugpijn, soms meer en soms minder. Er werd geen oorzaak gevonden voor de pijn al dacht ik dat die er toch wel moest zijn. Afgelopen januari had ik onvoorstelbaar veel pijn en lag maandenlang heel veel op bed en onder de pijnstillers. Ik las jouw boek over pijn en er ging een wereld voor me open. Het was een feest van herkenning. En het mooiste is: een dag later had ik heel veel minder pijn! Een deel van de pijnpuzzel is opgelost maar ik zit nog met een doos losse stukjes. Die gaan vast wel passen bij mijn revalidatietraject dat morgen gaat beginnen bij OCA Den Haag. Ik vind het leuk je dit te laten weten, je te bedanken, en hoop dat er nog veel meer mensen met jouw boek geholpen zijn of worden.
Hartelijke groet
Inge Bunte

… Voor een chronische pijnpatiënt als ik is dit boek een grote aanrader. Er staan veel en goed uitgelegde medische en wetenschappelijke feiten in. De ervaringsverhalen laten zien hoe pijn ontstaat en welke processen in je brein ervoor zorgen dat de pijn aanhoudt. Door veel inzichten en praktische tips is dit wat mij betreft verplichte kost voor chronische pijnpatiënten én hun behandelaars. in het boek van Eugenie de Ruiter las ik zeer herkenbare punten. Bij de oefeningen werden mij ook zaken duidelijk, met name hoe gepieker en angst voor pijn, invloed op mijn klachten hebben.
Mail van een lezer uit Utrecht

Voor een persoon met pijn door chronische migraine en een overgevoelig zenuwstelsel was het lezen van het boek ‘Verklein je pijn’ een heuse eye-opener, maar ook een feest der herkenning. Voor mij persoonlijk heeft het lezen van het boek een compleet nieuwe blik opgeleverd. Ik realiseer me hoe ik lange tijd negatief naar mijn mogelijkheden voor herstel heb gekeken. Het is een uitdaging om met een nieuwe bril mijn klachten te observeren. En net als bij ieder ander is dit ook voor mij een proces van vallen en opstaan. Geen quick-fix dus, maar dat pretendeert het boek ook zeker niet te zijn.
Recensie geschreven door ervaringsdeskundige voor ALK NIEUWS


 Wàt heb je een fantastisch boek geschreven: heel duidelijk en zeer prettig leesbaar. Voor mij voelt dit boek als een grote troost. Ik snap het allemaal. Het toepassen van de tools vergt nog wel enige tijd. Ik vind het een heel pittig traject, maar ik heb hoop gekregen. Dank je wel dat je de moeite hebt genomen om jouw kennis en ervaringen (ook van anderen) voor een groot publiek kenbaar te maken. Ik ben heel blij met je boek. Ik zal het nog vaak openslaan.
Carine de Molennaar

Voor een chronische pijnpatiënt als ik is dit boek een grote aanrader. Er staan veel en goed uitgelegde medische en wetenschappelijke feiten in. De ervaringsverhalen laten zien hoe pijn ontstaat en welke processen in je brein ervoor zorgen dat de pijn aanhoudt. Door veel inzichten en praktische tips is dit wat mij betreft verplichte kost voor chronische pijnpatiënten én hun behandelaars. Renske

Lezen als je kampt met langdurige (chronische) pijn!! Of aanraden aan bekenden met pijnklachten. Ik kende al jaren best veel van de inhoud langs andere weg, maar door Eugenie de Ruiters zeer toegankelijke uitleg kwam het echt binnen en dat heeft direct mijn gedrag veranderd. Ik durf veel meer en ben heerlijk aan het opbouwen. Wekelijks en zelfs dagelijks stappen voorwaarts en met de dag sterker daardoor. Dat geeft zo’n boost in vertrouwen en positiviteit! Ik zit mede door dit boek in een opwaartse spiraal. Bedankt Eugenie! Ayam

Wat een herkenning. Al jaren ben ik aan het tobben met met mijn gezondheid, verder dan SOLK en “ je zult er mee moeten leren leven” kwam ik niet bij de artsen die en onderzochten. Hoe fijn om in dit boek meer uitleg te krijgen over chronische klachten en overgevoeligheid van mijn zenuwstelsel. Eugenie de Ruiter heeft me inzichten gegeven om het mechanisme achter aanhoudende (pijn)klachten te doorgronden. Nu mag ik ermee aan de slag. Ingrid


Je gaat goed snappen hoe pijn precies werkt. En door de verhalen, die van Eugenie zelf en van andere mensen, ga je automatisch anders kijken naar het verhaal wat je aan jezelf vertelt. En deze vorm biedt meer kans op een oplossing dan droge feitenkennis. Aanrader dus! Tonnie

Als chronisch pijnpatient door verschillende aandoeningen heb ik al veel gelezen. Maar dit boek is anders, het gaat om de werking van je hersens bij pijn. Ik leerde hierdoor dat ik ipv zoeken naar een oorzaak en oplossing beter uit kan zoomen op de pijn en diagnoses en gaan investeren in omgaan met dit mechanisme. En zo hopelijk een fijner leven. Door diverse opdrachten in het boek heb ik zelf veel inzichten gekregen. Omdat lezen en onthouden voor mij lastig is door brain fog is het fijn dat achter elk hoofdstuk een samenvatting met kernpunten staat. Met plaatjes met uitleg om het visueel te krijgen en beter te begrijpen. De persoonlijke verhalen tussendoor vormen een fijne ” pauze” van de theorie (die overigens heel makkelijk te lezen en te begrijpen is) en geven een voorbeeld van hoe het in de praktijk heeft gewerkt voor hen. Eindelijk een boek waar ik echt iets aan heb en doorheen kwam! Cindy

Dit boek geeft zoveel inzicht in de werking van je lichaam, je immuunsysteem en de invloed van stress/trauma. Niet alleen voor mensen die chronisch pijn hebben, maar ook voor eenieder die zichzelf beter wilt leren begrijpen. Waarom word je bijv ziek net als je vakantie begint? Super interessant! Mikie

Ik wil je bedanken voor het schrijven van het boek “Verklein je pijn”. Ook ik heb na een ongeval (18 jaar geleden) chronische pijn ontwikkeld en helemaal gratis een aandoening aan mijn knie gekregen. Hoe beïnvloedbaar zijn je  hersenen en zenuwstelsel? Heel bijzonder en interessant. Een openbaring. De aandoening blijft en de pijn zal nooit helemaal weggaan, maar ik heb zeker meer dan de helft minder pijn, dan dat ik had en daar kan ik verder mee leven op een fijne manier. Ook mijn specialist en zijn verpleegkundigen in het UMCG hebben het boek gelezen en zijn zo enthousiast dat ze het ook aanbevelen bij patiënten, waarvan zij denken dat ze er iets aan hebben. Mirielle

Hierbij wil je bedanken en complimenteren met dit verhelderende en leerzame boek. Ik heb Sarno e.a. gelezen. Maar jouw uitleg is zo duidelijk. Inmiddels heb ik anderen geadviseerd jouw boek te lezen en ook mijn fysio gevraagd, zijn cliënten hierop te wijzen. Nogmaals dank. Paula